Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει επέκταση του μυαλού σας (βίντεο)

1 min


Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει επέκταση του μυαλού σας (βίντεο)

Προσπαθήστε να μιλήσετε στον εαυτό σας χωρίς να ανοίξετε το στόμα σας, απλά λέγοντας λέξεις από μέσα σας. Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να ψάξετε με αυτόν τον τρόπο το ίντερνετ – και να πάρετε απαντήσεις;

Στην πρώτη ζωντανή επίδειξη της καινούργιας του τεχνολογίας, ο Υπότροφος του TED Αρνάφ Καπούρ σας παρουσιάζει το AlterEgo: μια συσκευή τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να φορεθεί με τη δυνατότητα να σας επιτρέψει να μιλάτε από μέσα σας σε ένα σύστημα υπολογιστή και να πάρετε πληροφορίες σαν μία φωνή μέσα στο κεφάλι σας.

Μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί η συσκευή και για τις ευρείες συνέπειες αυτού του καινούργιου τρόπου επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία

Από τότε που εφευρέθηκαν οι υπολογιστές, προσπαθούμε να τους κάνουμε εξυπνότερους και ισχυρότερους. Από τον άβακα, στους υπολογιστές που γέμιζαν ένα δωμάτιο, στους σταθερούς, σε αυτούς που έχουμε στις τσέπες μας. Και τώρα στον σχεδιασμό τεχνητής νοημοσύνης για να αυτοματοποιήσει εργασίες που θα χρειάζονταν ανθρώπινη νοημοσύνη. Αν κοιτάξετε στην ιστορία των υπολογιστών, θα δείτε ότι πάντα τους αντιμετωπίζαμε σαν εξωτερικές συσκευές οι οποίες υπολογίζουν και ενεργούν εκ μέρους μας. Αυτό που θέλω εγώ να κάνω είναι να κάνω τον υπολογιστή, την τεχνητή νοημοσύνη και το διαδίκτυο μέρος μας, Σαν μέρος της ανθρώπινης νοημοσύνης, επιτρέποντάς μας να αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας. Να ενσωματώσω την ανθρώπινη και την τεχνητή νοημοσύνη μέσα στο σώμα μας ώστε να μας ενδυναμώσει, αντί να μας μειώσει ή αντικαταστήσει.

00:58
Μπορούμε να συνδυάσουμε τη δημιουργική και την πρωτότυπη σκέψη του ανθρώπου, με αυτό που κάνουν οι μηχανές καλύτερα, δηλαδή την επεξεργασία δεδομένων και την τέλεια απομνημόνευση πραγμάτων; Μπορεί αυτό το σύνολο να είναι καλύτερο από τα δύο μέρη του;

01:11
Έχουμε μια συσκευή που μπορεί να το κάνει αυτό πραγματικότητα. Λέγετε AlterEgo και είναι μια συσκευή που μπορεί να φορεθεί η οποία σας δίνει την εμπειρία μιας συζητήσιμης τεχνητής νοημοσύνης η οποία ζει μέσα στο κεφάλι σας, στην οποία μπορείτε να μιλάτε όπως μιλάτε στον εαυτό σας από μέσα σας. Έχουμε ένα νέο πρωτότυπο που θα δείξουμε, για πρώτη φορά στο TED, και να πώς δουλεύει.

01:33
Κανονικά, όταν μιλάμε, ο εγκέφαλός μας στέλνει μηνύματα μέσω των νευρών στα εσωτερικά συστήματα ομιλίας σας για να τα ενεργοποιήσει και στις φωνητικές χορδές για να παράγει ομιλία. Μία από τις πιο πολύπλοκες νοητικές και κινητικές εργασίες που κάνουμε σαν άνθρωποι. Τώρα, φανταστείτε να μιλάτε στον εαυτό σας χωρίς να παράγετε ομιλία, χωρίς να κινείτε το στόμα σας, χωρίς να κινείτε το σαγόνι σας, αλλά απλά μιλώντας από μέσα σας. Ενεργοποιώντας πολύ διακριτικά τα εσωτερικά συστήματα ομιλίας σας, όπως τη γλώσσα σας και το πίσω μέρος του ουρανίσκου σας. Όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος στέλνει ασθενή σήματα στα εσωτερικά συστήματα ομιλίας σας.

02:14
Το AlterEgo έχει αισθητήρες, ενσωματωμένους σε μια λεπτή πλαστική, ευλύγιστη και διαφανή συσκευή η οποία βρίσκετε στον λαιμό σας σαν ένα αυτοκόλλητο. Αυτοί οι αισθητήρες εντοπίζουν αυτά τα εσωτερικά σήματα από βαθιά μέσα στη στοματική κοιλότητα, από την επιφάνεια του δέρματος σας. Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης στο υπόβαθρο προσπαθεί να καταλάβει τι προσπαθεί να πει ο χρήστης. Και μετά του δίνει την απάντηση με μετάδοση μέσω των κοκάλων, με ήχο που μεταδίδεται μέσω του κρανίου στο εσωτερικό του αυτιού, την οποία ακούει ο χρήστης μαζί με τους φυσικούς ήχους που ακούει από το περιβάλλον του, χωρίς να τους εμποδίζει.

02:55
Ο συνδυασμός της εισαγωγής, της παραγωγής και της τεχνητής νοημοσύνης, δίνει την εμπειρία μιας διασύνδεσης μέσα στο κεφάλι σας με την οποία μπορείτε να μιλήσετε όπως θα μιλούσατε με τον εαυτό σας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η συσκευή δε διαβάζει ούτε καταγράφει της σκέψεις σας. Καταγράφει πληροφορίες που θέλετε να επικοινωνήσετε μέσω συγκεκριμένων συνδέσεων με τα εσωτερικά συστήματα ομιλίας σας. Οι άνθρωποι δε θέλουν να διαβαστούν, θέλουν αυτοί να γράψουν. Για αυτό σχεδιάσαμε το σύστημα έτσι ώστε εσκεμμένα να καταγράφει από το περιφερικό νευρικό σύστημα. Γι’ αυτόν τον λόγο ο έλεγχός του βρίσκεται πάντα στα χέρια του χρήστη.

03:34
Θα σταματήσω εδώ για ένα λεπτό για να σας κάνω μια επίδειξη. Θα κάνω στον Έρικ μια ερώτηση. Και θα ψάξει την απάντησή της χωρίς να μιλήσει, χωρίς να πληκτρολογήσει, χωρίς να κουνήσει τα δάχτυλά του, χωρίς να ανοίξει το στόμα του. Απλά επαναλαμβάνοντας από μέσα του την ερώτηση. Η ΤΝ θα καταλάβει την ερώτηση και θα του δώσει την απάντηση, ηχητικά, μέσω της συσκευής. Αν και έχει έναν υπολογιστή μπροστά του, δε θα τον χρησιμοποιήσει. Τα πάντα θα γίνονται μέσα στη συσκευή. Χρειάζεται μόνο η συσκευή να συνδεθεί με την ΤΝ και το διαδίκτυο. Έρικ, τι καιρό έχουμε στο Βανκούβερ αυτή τη στιγμή; Αυτό που βλέπετε στην οθόνη είναι οι λέξεις που ο Έρικ λέει στον εαυτό του αυτή τη στιγμή. Αυτό συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο.

04:29
Έρικ: Έχει 10 βαθμούς Κελσίου και βροχές στο Βανκούβερ.

04:32
Αρνάφ Καπούρ: Η τεχνητή νοημοσύνη έστειλε την απάντηση ηχητικά, μέσω της συσκευής, στον Έρικ.

04:38
Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από κάτι σαν αυτό; Φανταστείτε να μπορείτε να απομνημονεύσετε άψογα πράγματα, να καταγράφετε πληροφορίες τις οποίες διαβάζετε από μέσα σας, και να μπορείτε να τις ακούσετε όποτε θέλετε, να ψάξετε για πληροφορίες από μέσα σας, να επεξεργαστείτε αριθμούς με την ταχύτητα ενός υπολογιστή, να στείλετε μηνύματα αθόρυβα. Να γίνετε ξαφνικά πολύγλωσσοι, να μιλάτε μια γλώσσα από μέσα σας, και να ακούτε τη μετάφρασή της σε μία άλλη μέσα στο κεφάλι σας. Οι δυνατότητες είναι ευρείες.

05:10
Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο οι οποίοι δυσκολεύονται με τη φυσική ομιλία, Άτομα με πλάγια μυατροφική σκλήρυνση ή ασθένεια Λου Γκέριγκ, με εγκεφαλικά ή καρκίνο του στόματος, μεταξύ πολλών άλλων ασθενειών. Γι’ αυτούς, η επικοινωνία είναι μια πολύ αργή και κουραστική διαδικασία. Αυτός είναι ο Νταγκ. Διαγνώστηκε με πλάγια μυατροφική σκλήρυνση πριν 12 χρόνια και έχασε την ομιλία του.

05:34
Χρησιμοποιεί ένα πληκτρολόγιο σε μια οθόνη στο οποίο πληκτρολογεί γράμματα μέσω της κίνησης του κεφαλιού του. Του παίρνει αρκετά λεπτά για να γράψει μία πρόταση. Οπότε πήγαμε στον Νταγκ και τον ρωτήσαμε ποιες ήταν οι πρώτες λέξεις που θα ήθελε να πει χρησιμοποιόντας το σύστημά μας. Ίσως έναν χαιρετισμό, όπως, «Χαίρεται, πώς είστε;» Ή να ζητήσει βοήθεια με κάτι. Αυτό που ήθελε ο Νταγκ να κάνει με το σύστημά μας ήταν να επανεκκινήσει το παλιό του σύστημα γιατί έβγαζε προβλήματα συνέχεια.

06:05
(Γέλια)

06:07
Δε θα το είχαμε προβλέψει ποτέ μας αυτό. Θα σας δείξω ένα βίντεο να χρησιμοποιεί το σύστημά μας για πρώτη φορά.

06:19
(Φωνή) Επανεκκίνηση υπολογιστή.

06:23
Αρνάφ Καπούρ: Αυτό που μόλις είδατε ήταν ο Νταγκ να επικοινωνεί ή να μιλάει σε πραγματικό χρόνο για πρώτη φορά από τότε που έχασε την ομιλία του. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ίσως να μπορέσουν να επικοινωνήσουν σε πραγματικό χρόνο όπως ο Νταγκ με άλλα άτομα, με τους φίλους τους και με τις οικογένειές τους. Ελπίζω να τους βοηθήσω να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους.

06:46
Πιστεύω πως οι υπολογιστές, η τεχνητή νοημοσύνη και το διαδίκτυο θα εξαφανιστούν μέσα μας, σαν μια επέκταση της νοημοσύνης μας, αντί να είναι εξωτερικές οντότητες ή αντίπαλοί μας, να ενισχύσουν την ανθρώπινη ευφυΐα, να μας δώσουν αφάνταστες ικανότητες και να ξεκλειδώσουν τις πραγματικές μας δυνατότητες Και ίσως να μας επιτρέψουν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

07:08
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

07:09
(Χειροκρότημα)

07:15
Σοχάμ Αράντ: Έλα εδώ. Εντάξει Θέλω να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις, θα αδειάσουν τη σκηνή. Πιστεύω πως αυτό είναι εκπληκτικό, καινοτόμο, ανατριχιαστικό, τρομακτικό. Μπορείς να μας πεις τι νομίζω… Νομίζω πως υπάρχουν κάποια άβολα συναισθήματα γύρω από αυτό. Πες μας, διαβάζει τις σκέψεις σου αυτό, θα μπορεί σε πέντε χρόνια να μετατραπεί σε όπλο, πώς μοιάζει; ΑΚ: Η πρώτη αρχή σχεδιασμού, πριν ξεκινήσουμε να το φτιάχνουμε, ήταν να μην αφήσουμε τις ηθικές αξίες για το τέλος. Θέλαμε να βάλουμε τις ηθικές αξίες μέσα στον σχεδιασμό. Οπότε, αλλάξαμε το σχέδιο. Αντί να διαβάζει από τον εγκέφαλο, διαβάζει από το εκούσιο νευρικό σύστημα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να επικοινωνήσεις με τη συσκευή. ενώ έχει ακόμα τα πλεονεκτήματα μιας συσκευής σκέψης. Η καλύτερη δυνατή λύση κατά κάποιον τρόπο. ΣΑ: Νομίζω πως ο κόσμος θα έχει πολλές άλλες ερωτήσεις για εσένα. Επίσης, είπες πως ήταν ένα αυτοκόλλητο.

08:15
Οπότε αυτή τη στιγμή βρίσκεται εδώ πέρα; Είναι αυτή η τελευταία έκδοση, πώς ελπίζεις να μοιάζει το τελικό σχέδιο;

08:23
ΑΚ: Ο στόχος μας είναι η τεχνολογία να εξαφανιστεί τελείως.

08:28
ΣΑ: Τι σημαίνει αυτό;

08:29
ΑΚ: Αν το φοράς, δε θα μπορώ να το δω. Δε θες τη τεχνολογία μπροστά σου, θες να είναι στο υπόβαθρο, να σε ενισχύει από το υπόβαθρο. Έχουμε μια έκδοση σε αυτοκόλλητο που ενσωματώνεται στο δέρμα, που μοιάζει σαν το δέρμα, αλλά προσπαθούμε να φτιάξουμε μια μικρότερη έκδοση που θα βρίσκεται εδώ πέρα. ΣΑ: Εντάξει, αν έχει κάποιος ερωτήσεις για τον Αρνάφ, θα είμαστε εδώ όλη την εβδομάδα. Σε ευχαριστούμε πολύ, Αρνάφ. ΑΚ: Σε ευχαριστώ, Σοχάμ.


Τί αισθανθήκατε;

Σύγχυση Σύγχυση
1
Σύγχυση
Απογοήτευση Απογοήτευση
1
Απογοήτευση
Ενθουσιασμό Ενθουσιασμό
4
Ενθουσιασμό
Έκπληξη Έκπληξη
3
Έκπληξη
Αγάπη Αγάπη
4
Αγάπη
Γέλιο Γέλιο
1
Γέλιο
Αμηχανία Αμηχανία
2
Αμηχανία
Θρίαμβο Θρίαμβο
1
Θρίαμβο

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format