Τεστ Ενσυναίσθησης: Πόσο εύκολα αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των άλλων;

1 min


5
5 points
Τεστ Ενσυναίσθησης: Πόσο εύκολα αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των άλλων;

Οι ψυχολόγοι μελετούν και διαπραγματεύονται το ρόλο της ενσυναίσθησης στις ανθρώπινες σχέσεις για δεκαετίες, αλλά είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι ερευνητές έχουν ορίσει την ενσυναίσθηση με διαφορετικούς τρόπους. Οι ψυχολόγοι του UCLA Albert Mehrabian και Norman Epstein, οι δημιουργοί αυτού του τεστ, έχουν ορίσει την ενσυναίσθηση ως μια έμμεση συναισθηματική απόκριση στις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων.

Οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, δεν έχουν την ικανότητα μόνο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων, αλλά μπορούν ακόμη και να μοιραστούν τις συναισθηματικές εμπειρίες των άλλων ανθρώπων. Οι ενσυναισθητικοί είναι εκείνοι οι φίλοι που θα κλάψουν από χαρά όταν θα θριαμβεύσετε σε κάτι, είναι εκείνοι που θα ενθουσιαστούν με τη νίκη ακόμα και ενός αγνώστου.

Όμως, οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι νιώθουν επίσης πόνο, όταν βλέπουν άλλους να υποφέρουν. Για να στηρίξουν την εγκυρότητα αυτού του τεστ, οι Mehrabian και Epstein διεξήγαγαν δύο έρευνες. Στην πρώτη, συμπέραναν ότι οι φοιτητές που αποδείχτηκε πως έχουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής ενσυναίσθησης ήταν λιγότερο πρόθυμοι να «τιμωρήσουν» συμφοιτητές τους με ηλεκτροσόκ για τις λάθος απαντήσεις που έδιναν (στην πραγματικότητα βέβαια δεν υπήρχε ηλεκτροσόκ).

Στο δεύτερο πείραμα, οι φοιτητές με υψηλή ενσυναίσθηση ήταν περισσότερο πρόθυμοι να βοηθήσουν συμφοιτητές τους που δυσκολεύονταν να καταλάβουν ένα μάθημα, σε σύγκριση με φοιτητές που είχαν χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η ενσυναίσθηση καταστέλλει την επιθετικότητα και μας ωθεί στο να βοηθάμε τους άλλους.

Αν, μέσα από αυτό το τεστ, αποδείχτηκε πως είστε αρκετά ενσυναισθητικοί, τότε ανήκετε μάλλον σε αυτή την ομάδα ανθρώπων που συνεισφέρουν σημαντικά στην επίτευξη μιας πιο ανθρώπινης, πολιτισμένης κοινωνίας.

Αν αντίθετα το αποτέλεσμα δεν ήταν υψηλό, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε προορισμένοι να προκαλείτε πόνο στους άλλους ή να αρνείστε να προσφέρετε ένα χέρι βοηθείας σε όσους το χρειάζονται. Πολλοί από τους φοιτητές των πειραμάτων των Mehrabian και Epstein που είχαν χαμηλό σκορ στην ενσυναίσθηση, χορήγησαν ένα ελάχιστο ποσοστό ηλεκτροσόκ στους συμφοιτητές τους και επίσης ορισμένοι και πάλι προθυμοποιούνταν να βοηθήσουν.

Οι μελλοντικές έρευνες θα είναι αυτές που θα λύσουν αυτό το παζλ και θα εξηγήσουν το φαινόμενο, αλλά το βέβαιο είναι πως η ενσυναίσθηση οφείλεται τόσο σε έμφυτα χαρακτηριστικά, όσο και στην επίδραση του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, τα περισσότερα μωρά κλαίνε όταν βλέπουν ένα ζώο ή ένα άλλο μωρό να πονά. Αυτά τα παιδιά μπορεί να καταπιέσουν την ενσυναίσθησή τους, αν οι γονείς τους τα μαλώσουν γι΄αυτή τους την αντίδραση. Αυτό συμβαίνει συχνά στις περίπτωσεις των αγοριών, που όντας μικρά μισούν το κυνήγι, ωστόσο καθώς μεγαλώνουν, μαθαίνουν να το απολαμβάνουν για να κερδίσουν την αποδοχή του πατέρα τους.

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, υπάρχουν άνθρωποι που ως παιδιά δεν έχουν ανεπτυγμένο το χαρακτηριστικό της ενσυναίσθησης. Όμως, αν αυτά τα παιδιά γαλουχηθούν με σωστές αρχές από τους γονείς τους και χωρίς φόβο για τα συναισθήματά τους, τότε ως ενήλικες, μπορεί να γίνουν ευγενικοί, καλοσυνάτοι και ενσυναισθητικοί.

Στο παρακάτω τεστ θα κληθείτε να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις με τη μορφή δηλώσεων. Θα πρέπει να επιλέξετε, από μια κλίμακα από το 1 έως το 5, ανάλογα με το βαθμό που συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη δήλωση που σας δίνεται. Το αποτέλεσμα θα σας δείξει το βαθμό Ενσυναίσθησης τον οποίο έχετε ως άνθρωποι αλλά και τρόπους να την ενισχύσετε!

1= Συμφωνώ απόλυτα / 2= Συμφωνώ / 3= Δεν είμαι σίγουρος-η / 4= Διαφωνώ / 5= Διαφωνώ απόλυτα

 1. 1 Με στενοχωρεί να βλέπω ανθρώπους να κάθονται μόνοι τους ανάμεσα σε κόσμο

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 2. 2 Νομίζω ότι μερικοί άνθρωποι είναι υπερβολικά ευαίσθητοι όσον αφορά τα ζώα

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 3. 3 Συχνά βρίσκω τις «εκδηλώσεις αγάπης» σε δημόσιο χώρο, ενοχλητικές

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 4. 4 Όταν οι άλλοι γύρω μου είναι νευρικοί, αρχίζω να αποκτώ κι εγώ νευρικότητα

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 5. 5 Θεωρώ «ανόητο» να κλαίει κάποιος από χαρά

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 6. 6 Συχνά τείνω να εμπλέκομαι συναισθηματικά με το πρόβλημα ενός φίλου μου

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 7. 7 Μερικές φορές οι στίχοι ενός τραγουδιού μπορούν να με αγγίξουν βαθιά στη ψυχή

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 8. 8 Οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μου, μπορούν να επηρεάσουν εύκολα την διάθεσή μου

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 9. 9 Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους να ανοίγουν δώρα

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 10. 10 Οι μοναχικοί άνθρωποι, λογικά, δεν είναι φιλικοί

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 11. 11 Όταν βλέπω ανθρώπους να κλαίνε, νιώθω άσχημα

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 12. 12 Όταν διαβάζω ένα βιβλίο, ταυτίζομαι πολύ με τα συναισθήματα των ηρώων

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 13. 13 Όταν ένας φίλος μου μιλάει για τα προβλήματά του, προσπαθώ να στρέψω τη συζήτηση αλλού

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 14. 14 Μπορώ να παίρνω αποφάσεις χωρίς να με επηρεάζουν τα συναισθήματα των άλλων

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 15. 15 Δεν μπορώ να είμαι καλά, όταν οι άνθρωποι γύρω μου είναι θλιμμένοι

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
 16. 16 Όταν βλέπω ηλικιωμένους ανθρώπους να είναι ανήμποροι και αβοήθητοι, νιώθω πολύ αναστατωμένος/η

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Τεστ Ενσυναίσθησης: Πόσο εύκολα αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των άλλων;

Δημιουργήθηκε
 1. Αποτέλεσμα

  Υψηλή ενσυναίσθηση

  Από τις απαντήσεις που δώσατε φαίνεται πως έχετε  αρκετά ανεπτυγμένη Ενσυναίσθηση. Έχετε μια εξαιρετική ικανότητα στο να αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων μπορεί να είναι μεταδοτικά. Εάν είναι χαρούμενοι είστε κι εσείς χαρούμενοι, εάν είναι φοβισμένοι νιώθετε κι εσείς φόβο, εάν υποφέρουν εσείς αισθάνεστε τον πόνο τους. Η ικανότητά σας να αντιλαμβάνεστε τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων μπορεί να σας κάνει να ανησυχείτε περισσότερο γι αυτούς και είναι πιο πιθανό να θελήσετε να τους βοηθήσετε όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

  Κάποιες φορές ωστόσο, η ισχυρή συναισθηματική ενσυναίσθηση, όπως έχετε εσείς, μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα στρες όταν υποφέρετε με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητά σας να προσφέρετε αποτελεσματική υποστήριξη. Επιπροσθέτως, μπορεί να επιβαρύνεστε υπερβολικά με τα προβλήματα των άλλων με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνετε τις στγιμές χαράς και ευτυχίας της δικής σας ζωής. Η ισχυρή ενσυναίσθηση είναι ένα δώρο αλλά εάν δεν μάθετε να τη διαχερίζεστε σωστά μπορεί να μετατραπεί σε βάρος. Είναι ζωτικης σημασίας να μάθετε να αποστασιοποιείστε όταν χρειάζεται.

  Εάν θα θέλατε να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την ενσυναίσθησή σας ή να βοηθησετε άλλους ανθρώπους να το κάνουν, λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

  Ασκήστε την ενεργητική ακρόαση

  Η ενεργητική ακρόαση έχει να κάνει με το να προσεγγίζετε μια συζήτηση με αυθεντική επιθυμία κατανόησης της σκέψης και των συναισθημάτων του άλλου ατόμου, χωρίς κρίση και άμυνες. Όταν ασκείτε την ενεργητική ακροαση, συντονίζεστε με αυτά που λέει το άτομο χωρίς να το διακόπτετε, προσέχοντας τη γλώσσα του σώματός του και τις εκφράσεις του προσώπου του. Ενώ περιοδικά επαναλαμβάνετε στο άτομο αυτά που νομίζετε ότι σας λέει ώστε να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε σωστά. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η εξάσκηση της ενεργητικής ακρόασης μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθηση και να βελτιώσει την ικανοποίηση των διαπροσωπικών σχέσεων.

  Βρείτε τα κοινά σημεία

  Όταν βρίσκεστε σε διαδραση με ανθρώπους που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν να είναι διαφορετικοί από εσάς, ψάξτε να βρείτε τα κοινά σημεία και τις κοινές σας εμπειρίες. Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ίδια σπορ ή γνωρίζετε την αίσθηση της απώλειας ενός αγαπημένου ανθρώπου. Εάν μη τι άλλο, μπορείτε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι ανήκετε και οι δυο στην ανθρώπινη φυλή. Όταν εντοπίζετε τα κοινά σημεία, τότε ξεπερνάτε το φόβο και την καχυποψία και προωθείτε την ενσυναίσθηση και τη συνεργασία.

  Χαρείτε με τη χαρά των άλλων

  Η ενσυναίσθηση δεν έχει να κάνει μόνο με το βίωμα των αρνητικών συναισθημάτων αλλά και της χαράς. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η ενσυναίσθηση σε καταστάσεις χαράς, όπως η εκδήλωση ενθουσιασμού όταν κάποιος μαθαίνει κάποια καλά νέα, είναι εξίσου η ακόμα πιο σημαντική για τη σύσφιξη των σχέσεων.

  Αναγνωστική Φαντασία

  Το διάβασμα ενός ωραίου λογοτεχνικού βιβλίου μας επιτρέπει να βγούμε προσωρινά από τη ταυτότητά μας και να ταυτιστούμε με την ταυτότητα κάποιου άλλου. Όντως, έρευνες έχουν υποδείξει ότι όσοι ασκούν την αναγνωστική τους φαντασία συντονίζονται καλύτερα με τις κοινωνικές και συναισθηματικές ζωές των άλλων.

  Παρατηρήστε τα πρόσωπα

  Οι εκφράσεις του προσώπου δείχνουν πολλά στοιχεία για τα συναισθήματα του ατόμου.

  Μοιραστείτε το
 2. Αποτέλεσμα

  Ικανοποιητική ενσυναίσθηση

  Από τις απαντήσεις που δώσατε φαίνεται πως έχετε Ενσυναίσθηση και μάλιστα σε ανεπτυγμένο βαθμό, σε σχέση με το μέσο όρο.

  Μπορείτε εύκολα να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου και να κατανοήσετε τι θα μπορούσε να σκεφτεί ή να αισθάνεται. Η ικανότητα να αντιλαμβάνεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων σας καθιστά πιο αποτελεσματικούς σε διαπραγματεύσεις στις προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις. Επίσης, έχετε λιγότερα στερεότυπα όταν προσπαθείτε να κατανοήσετε άλλους ανθρώπους.

  Εάν θα θέλατε να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την ενσυναίσθησή σας ή να βοηθησετε άλλους ανθρώπους να το κάνουν, λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

  Ασκήστε την ενεργητική ακρόαση

  Η ενεργητική ακρόαση έχει να κάνει με το να προσεγγίζετε μια συζήτηση με αυθεντική επιθυμία κατανόησης της σκέψης και των συναισθημάτων του άλλου ατόμου, χωρίς κρίση και άμυνες. Όταν ασκείτε την ενεργητική ακροαση, συντονίζεστε με αυτά που λέει το άτομο χωρίς να το διακόπτετε, προσέχοντας τη γλώσσα του σώματός του και τις εκφράσεις του προσώπου του. Ενώ περιοδικά επαναλαμβάνετε στο άτομο αυτά που νομίζετε ότι σας λέει ώστε να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε σωστά. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η εξάσκηση της ενεργητικής ακρόασης μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθηση και να βελτιώσει την ικανοποίηση των διαπροσωπικών σχέσεων.

  Βρείτε τα κοινά σημεία

  Όταν βρίσκεστε σε διαδραση με ανθρώπους που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν να είναι διαφορετικοί από εσάς, ψάξτε να βρείτε τα κοινά σημεία και τις κοινές σας εμπειρίες. Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ίδια σπορ ή γνωρίζετε την αίσθηση της απώλειας ενός αγαπημένου ανθρώπου. Εάν μη τι άλλο, μπορείτε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι ανήκετε και οι δυο στην ανθρώπινη φυλή. Όταν εντοπίζετε τα κοινά σημεία, τότε ξεπερνάτε το φόβο και την καχυποψία και προωθείτε την ενσυναίσθηση και τη συνεργασία.

  Χαρείτε με τη χαρά των άλλων

  Η ενσυναίσθηση δεν έχει να κάνει μόνο με το βίωμα των αρνητικών συναισθημάτων αλλά και της χαράς. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η ενσυναίσθηση σε καταστάσεις χαράς, όπως η εκδήλωση ενθουσιασμού όταν κάποιος μαθαίνει κάποια καλά νέα, είναι εξίσου η ακόμα πιο σημαντική για τη σύσφιξη των σχέσεων.

  Αναγνωστική Φαντασία

  Το διάβασμα ενός ωραίου λογοτεχνικού βιβλίου μας επιτρέπει να βγούμε προσωρινά από τη ταυτότητά μας και να ταυτιστούμε με την ταυτότητα κάποιου άλλου. Όντως, έρευνες έχουν υποδείξει ότι όσοι ασκούν την αναγνωστική τους φαντασία συντονίζονται καλύτερα με τις κοινωνικές και συναισθηματικές ζωές των άλλων.

  Παρατηρήστε τα πρόσωπα

  Οι εκφράσεις του προσώπου δείχνουν πολλά στοιχεία για τα συναισθήματα του ατόμου.

  Μοιραστείτε το
 3. Αποτέλεσμα

  Μεσαίο επίπεδο ενσυναίσθησης

  Από τις απαντήσεις που δώσατε φαίνεται πως έχετε ένα μεσαίο επίπεδο Ενσυναίσθησης. Αυτό σημαίνει πως έχετε μέτρια ικανότητα στο να αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματα των άλλων. Παρόλο που το καταφέρνετε, πολλές φορές παραμένετε αποστασιοποιημένοι.

  Μπορείτε, σε κάποιο βαθμό, να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου και να κατανοήσετε τι θα μπορούσε να σκεφτεί ή να αισθάνεται. Αξίζει να ενισχύσετε την ικανότητα να αντιλαμβάνεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων διότι αυτό σας καθιστά πιο αποτελεσματικούς σε διαπραγματεύσεις στις προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις, ενώ θα έχετε λιγότερα στερεότυπα όταν προσπαθείτε να κατανοήσετε άλλους ανθρώπους.

  Εάν θα θέλατε να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την ενσυναίσθησή σας ή να βοηθησετε άλλους ανθρώπους να το κάνουν, λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

  Ασκήστε την ενεργητική ακρόαση

  Η ενεργητική ακρόαση έχει να κάνει με το να προσεγγίζετε μια συζήτηση με αυθεντική επιθυμία κατανόησης της σκέψης και των συναισθημάτων του άλλου ατόμου, χωρίς κρίση και άμυνες. Όταν ασκείτε την ενεργητική ακροαση, συντονίζεστε με αυτά που λέει το άτομο χωρίς να το διακόπτετε, προσέχοντας τη γλώσσα του σώματός του και τις εκφράσεις του προσώπου του. Ενώ περιοδικά επαναλαμβάνετε στο άτομο αυτά που νομίζετε ότι σας λέει ώστε να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε σωστά. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η εξάσκηση της ενεργητικής ακρόασης μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθηση και να βελτιώσει την ικανοποίηση των διαπροσωπικών σχέσεων.

  Βρείτε τα κοινά σημεία

  Όταν βρίσκεστε σε διαδραση με ανθρώπους που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν να είναι διαφορετικοί από εσάς, ψάξτε να βρείτε τα κοινά σημεία και τις κοινές σας εμπειρίες. Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ίδια σπορ ή γνωρίζετε την αίσθηση της απώλειας ενός αγαπημένου ανθρώπου. Εάν μη τι άλλο, μπορείτε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι ανήκετε και οι δυο στην ανθρώπινη φυλή. Όταν εντοπίζετε τα κοινά σημεία, τότε ξεπερνάτε το φόβο και την καχυποψία και προωθείτε την ενσυναίσθηση και τη συνεργασία.

  Χαρείτε με τη χαρά των άλλων

  Η ενσυναίσθηση δεν έχει να κάνει μόνο με το βίωμα των αρνητικών συναισθημάτων αλλά και της χαράς. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η ενσυναίσθηση σε καταστάσεις χαράς, όπως η εκδήλωση ενθουσιασμού όταν κάποιος μαθαίνει κάποια καλά νέα, είναι εξίσου η ακόμα πιο σημαντική για τη σύσφιξη των σχέσεων.

  Αναγνωστική Φαντασία

  Το διάβασμα ενός ωραίου λογοτεχνικού βιβλίου μας επιτρέπει να βγούμε προσωρινά από τη ταυτότητά μας και να ταυτιστούμε με την ταυτότητα κάποιου άλλου. Όντως, έρευνες έχουν υποδείξει ότι όσοι ασκούν την αναγνωστική τους φαντασία συντονίζονται καλύτερα με τις κοινωνικές και συναισθηματικές ζωές των άλλων.

  Παρατηρήστε τα πρόσωπα

  Οι εκφράσεις του προσώπου δείχνουν πολλά στοιχεία για τα συναισθήματα του ατόμου.

  Μοιραστείτε το
 4. Αποτέλεσμα

  Περιορισμένη ενσυναίσθηση

  Από τις απαντήσεις που δώσατε φαίνεται πως έχετε χαμηλά επίπεδα Ενσυναίσθησης. Αυτό σημαίνει ότι έχετε περιορισμένη ικανότητα στο να αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματα των άλλων. Είναι πιθανό να μην αντιλαμβάνεστε εύκολα τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτελεσμα να παρεξηγείτε ή να παρανοείτε τις συμπεριφορές, τα λόγια ή τις πράξεις τους γεννώντας καχυποψία και προβληματικές επαγγελματικές και διαπροσωπικές σχέσεις.

  Επίσης, φαίνεται πως δεν μπορείτε εύκολα να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου και να κατανοήσετε τι θα μπορούσε να σκεφτεί ή να αισθάνεται. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην είστε ιδιαιτερα αποτελεσματικοι σε διαπραγματεύσεις  στις προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις, ενώ μπορεί να έχετε αρκετά στερεότυπα που σας εμποδιζουν να κρίνετε σωστά τους άλλους.

  Εάν θα θέλατε να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την ενσυναίσθησή σας ή να βοηθησετε άλλους ανθρώπους να το κάνουν, λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

  Ασκήστε την ενεργητική ακρόαση

  Η ενεργητική ακρόαση έχει να κάνει με το να προσεγγίζετε μια συζήτηση με αυθεντική επιθυμία κατανόησης της σκέψης και των συναισθημάτων του άλλου ατόμου, χωρίς κρίση και άμυνες. Όταν ασκείτε την ενεργητική ακροαση, συντονίζεστε με αυτά που λέει το άτομο χωρίς να το διακόπτετε, προσέχοντας τη γλώσσα του σώματός του και τις εκφράσεις του προσώπου του. Ενώ περιοδικά επαναλαμβάνετε στο άτομο αυτά που νομίζετε ότι σας λέει ώστε να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε σωστά. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η εξάσκηση της ενεργητικής ακρόασης μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθηση και να βελτιώσει την ικανοποίηση των διαπροσωπικών σχέσεων.

  Βρείτε τα κοινά σημεία

  Όταν βρίσκεστε σε διαδραση με ανθρώπους που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν να είναι διαφορετικοί από εσάς, ψάξτε να βρείτε τα κοινά σημεία και τις κοινές σας εμπειρίες. Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ίδια σπορ ή γνωρίζετε την αίσθηση της απώλειας ενός αγαπημένου ανθρώπου. Εάν μη τι άλλο, μπορείτε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι ανήκετε και οι δυο στην ανθρώπινη φυλή. Όταν εντοπίζετε τα κοινά σημεία, τότε ξεπερνάτε το φόβο και την καχυποψία και προωθείτε την ενσυναίσθηση και τη συνεργασία.

  Χαρείτε με τη χαρά των άλλων

  Η ενσυναίσθηση δεν έχει να κάνει μόνο με το βίωμα των αρνητικών συναισθημάτων αλλά και της χαράς. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η ενσυναίσθηση σε καταστάσεις χαράς, όπως η εκδήλωση ενθουσιασμού όταν κάποιος μαθαίνει κάποια καλά νέα, είναι εξίσου η ακόμα πιο σημαντική για τη σύσφιξη των σχέσεων.

  Αναγνωστική Φαντασία

  Το διάβασμα ενός ωραίου λογοτεχνικού βιβλίου μας επιτρέπει να βγούμε προσωρινά από τη ταυτότητά μας και να ταυτιστούμε με την ταυτότητα κάποιου άλλου. Όντως, έρευνες έχουν υποδείξει ότι όσοι ασκούν την αναγνωστική τους φαντασία συντονίζονται καλύτερα με τις κοινωνικές και συναισθηματικές ζωές των άλλων.

  Παρατηρήστε τα πρόσωπα

  Οι εκφράσεις του προσώπου δείχνουν πολλά στοιχεία για τα συναισθήματα του ατόμου.

  Μοιραστείτε το
 5. Αποτέλεσμα

  Χαμηλή ενσυναίσθηση

  Από τις απαντήσεις που δώσατε φαίνεται πως έχετε αρκετά χαμηλά επίπεδα Ενσυναίσθησης. Αυτό σημαίνει ότι έχετε πολύ μικρή ικανότητα στο να αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτελεσμα να παρεξηγείτε ή να παρανοείτε τις συμπεριφορές, τα λόγια ή τις πράξεις τους γεννώντας καχυποψία και προβληματικές επαγγελματικές και διαπροσωπικές σχέσεις.

  Αυτή η ισχυρή έλλειψη ενσυναίσθησης μπορει να προέρχεται απο το γεγονός ότι είστε υπερβολικά εστιασμένοι στον εσωτερικό σας κόσμο. Πολλές φορες αυτό είναι χαρακτηριστικο ανθρώπων με ισχυρές ανασφάλειες και φοβίες που προέρχονται απο μια δύσκολη παιδική ηλικία.

  Επίσης, φαίνεται πως δεν μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου και να κατανοήσετε τι θα μπορούσε να σκεφτεί ή να αισθάνεται. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην είστε ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε διαπραγματεύσεις, στις προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις, ενώ μπορεί να έχετε αρκετά στερεότυπα που σας εμποδιζουν να κρίνετε σωστά τους άλλους.

  Εάν θα θέλατε να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την ενσυναίσθησή σας ή να βοηθησετε άλλους ανθρώπους να το κάνουν, λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

  Ασκήστε την ενεργητική ακρόαση

  Η ενεργητική ακρόαση έχει να κάνει με το να προσεγγίζετε μια συζήτηση με αυθεντική επιθυμία κατανόησης της σκέψης και των συναισθημάτων του άλλου ατόμου, χωρίς κρίση και άμυνες. Όταν ασκείτε την ενεργητική ακροαση, συντονίζεστε με αυτά που λέει το άτομο χωρίς να το διακόπτετε, προσέχοντας τη γλώσσα του σώματός του και τις εκφράσεις του προσώπου του. Ενώ περιοδικά επαναλαμβάνετε στο άτομο αυτά που νομίζετε ότι σας λέει ώστε να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε σωστά. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η εξάσκηση της ενεργητικής ακρόασης μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθηση και να βελτιώσει την ικανοποίηση των διαπροσωπικών σχέσεων.

  Βρείτε τα κοινά σημεία

  Όταν βρίσκεστε σε διαδραση με ανθρώπους που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν να είναι διαφορετικοί από εσάς, ψάξτε να βρείτε τα κοινά σημεία και τις κοινές σας εμπειρίες. Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ίδια σπορ ή γνωρίζετε την αίσθηση της απώλειας ενός αγαπημένου ανθρώπου. Εάν μη τι άλλο, μπορείτε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι ανήκετε και οι δυο στην ανθρώπινη φυλή. Όταν εντοπίζετε τα κοινά σημεία, τότε ξεπερνάτε το φόβο και την καχυποψία και προωθείτε την ενσυναίσθηση και τη συνεργασία.

  Χαρείτε με τη χαρά των άλλων

  Η ενσυναίσθηση δεν έχει να κάνει μόνο με το βίωμα των αρνητικών συναισθημάτων αλλά και της χαράς. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η ενσυναίσθηση σε καταστάσεις χαράς, όπως η εκδήλωση ενθουσιασμού όταν κάποιος μαθαίνει κάποια καλά νέα, είναι εξίσου η ακόμα πιο σημαντική για τη σύσφιξη των σχέσεων.

  Αναγνωστική Φαντασία

  Το διάβασμα ενός ωραίου λογοτεχνικού βιβλίου μας επιτρέπει να βγούμε προσωρινά από τη ταυτότητά μας και να ταυτιστούμε με την ταυτότητα κάποιου άλλου. Όντως, έρευνες έχουν υποδείξει ότι όσοι ασκούν την αναγνωστική τους φαντασία συντονίζονται καλύτερα με τις κοινωνικές και συναισθηματικές ζωές των άλλων.

  Παρατηρήστε τα πρόσωπα

  Οι εκφράσεις του προσώπου δείχνουν πολλά στοιχεία για τα συναισθήματα του ατόμου.

  Μοιραστείτε το

Τί αισθανθήκατε;

Σύγχυση Σύγχυση
6
Σύγχυση
Απογοήτευση Απογοήτευση
7
Απογοήτευση
Ενθουσιασμό Ενθουσιασμό
28
Ενθουσιασμό
Έκπληξη Έκπληξη
8
Έκπληξη
Αγάπη Αγάπη
21
Αγάπη
Γέλιο Γέλιο
6
Γέλιο
Αμηχανία Αμηχανία
5
Αμηχανία
Θρίαμβο Θρίαμβο
10
Θρίαμβο

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format